Cicak Tokek Berharga Puluhan Ribu Ringgit Seekor!

Beberapa hari lepas saya bertemu dgn sorang rakan.
Story punya story maka kuarla cerita pasal Cicak Tokek.
hemm…mcm2 imaginasi saya akan rupa bentuk cicak ini..

berikut antara gambar2 cicak tokek









Wikipedia

Tokek adalah nama umum untuk menyebut cecak besar. Ada beberapa jenis tokek, namun istilah tokek biasanya merujuk kepada jenis tokek rumah berikut.

Tokek rumah adalah sejenis reptil yang masuk ke dalam golongan cecak besar, suku Gekkonidae. Tokek rumah memiliki nama ilmiah Gekko gecko (Linnaeus, 1758). Dalam bahasa lain hewan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggris).

ok kita sambung…
dari cerita rakan tu, dia cakap harga cicak ni mencecah puluhan ribu ringgit jika mencapai berat tertentu!
makk aiihhhh mahal gila!
betul ke? or ini cuma cerita mengarut??

hari ni saya teringat balik cerita tu.

lepas menggoogle, ini antara hasilnya. agak mengejutkan tapi saya still kurang percaya..
siap ada blog lagi utk beli cicak tu…

Tokek harganya 1 Miliar? waduh, jangan kaget gitu bos… memang bener, tokek sekarang banyak yang memburunya, konon ada yang jual tokek hingga dibeli 1 miliar, percaya ga?

Ada yang punya tokek? mau dijual… nie gw kasih informasi harga tokek berdasarkan berat c tokek:

Lebih dari 6 ons = 1 Miliar

5-6 ons = 200 Juta

3-5 ons = 40 Juta

Dibawah 3 ons = tidak ada pasaran yang tetap

source
Ayo Jadi Miliarder, Tokek berharga hingga 1 Miliar | We Loving Too…

utk mengira nilai matawang sila ke sini
Currency Converter | OANDA

Sebuah fakta baru dalam dunia pengobatan ilmiah/bukan magic bahwa ternyata tokek mengandung suatu zat aktif yang mempunyai sifat theurapetik. fakta ini muncul seperti pada kejadian empedu beruang yang ternyata juga mengandung zat aktif bersifat theurapetik. zat aktif tersebut yang masih dalam tahap uji klinis tahap 1telah menunjukkan hasil yang signifikan. zat aktif yang diberi dengan nama IUPAC Tri-heksipentafenikol mempunyai sifat menghambat pertumbuhan kanker/metastasis sel kanker, melawan HIV dan H1N1 viral. Mari kita semua mengharapkan yang terbaik bagi umat manusia dengan ditemukannya sistim pengobatan ini.

Bila tokek anda telah memiliki berat minimal 4 ons++ bersiaplah menjadi milyuner(jutawan) baru!

* 3 oz(ounce) sekitar 85gram.

18SX – Cerita Seorang Cucu dan Atuk

http://www.myspaceantics.com/images/myspace-graphics/funny-pictures/kid-flipping-bird.jpg

Gambar Hiasan ;p

Dalam satu kampung, sorang cucu tinggal dengan datuknya sebab kedua orang tuanya pergi menoreh getah. Si datuk ni merangkap baby sitterlah kononnya.

Satu hari si cucu pulang ke rumah daripada bermain-main lalu bertanyalah kepada datuknya “Tok, tadi Dol cakap pelir… Pelir tu apa tok?.”

Terkejut datuknya. Tapi dengan selambanya dia berkata “Pelir tu songkoklah, macam atuk pakai ni” OOoooo macam tu kata si cucu.

Pada hari lain pula sicucu bertanya lagi. “Tok, tadi Minah sebut buret.. apa ke bendanya tu tok?” Terkejut bukan kepalang datuknya. Tapi dengan selambanya jugak dia menjawab “Alah…itu kain..yang emak kau pakai tu.”

Satu hari yang lain pula sicucu bertanya lagi… “Tok melancap tu apa?” Si datuk malas nak melayan lalu dikatakannya melancap tu makan nasi.

Akhirnya sicucu bertanya lagi …..”Tok,berjubur tu apa?” “..Alaah kau ni banyak sangat bertanya..berjubur tu macam ayah dan mak kau..kerjanya menorehlah.”

Suatu hari yang panas datanglah tok Penghulu berkunjung ke rumah kanak-kanak tu..selepas diberi salam beberapa kali lalu dijawap oleh kanak-kanak tu.. “Datuk kau ada?” Tak ada tok penghulu. “Dia pergi kedai.. Naiklah tok penghulu.”

Tok penghulu pun naik sambil mengipas-ngipas dengan songkoknya. Lalu berkata budak yang keletah itu. “Tok penghulu, kalau panas sangkutlah pelir tu kat dinding”

Terkejut yang amat sangat tok Penghulu tu. “Ehhh mana abang kau? ” “Adakat dapur tengah melancap” “… Kakak kau?” “..ada kat sungai tengah basuh buret..banyak buret dia kena basuh.” “Mak ayah kau? EEEh tok penghulu kanhari tak hujan berjuburlah mereka.” Lalu tok penghulu pun pengsan.

The Moral is janganlah korang menipu budak2.. cuba lah explain dengan baik.. cakap je perkataan tu tak elok untuk di belajar… nanti besar2 baru belajar… heheheh ;D

Mantera – Filem IronMan Versi Malaysia [Video]

Nampaknya movie CGI semakin berkembang di Malaysia. Tapi bagi aku kualiti yang diorang buat ni tak secantik dan se “real” hollywood lagi. Tapi takpe lah daripada takde langsung kan? Layan trailer kat atas ni~

Macbook Air Model Baru – Terbaik!

Holy Sh*t! Review yang mamat ni buat memang terbaik. Nampaknya Macbook Air yang terbaru dapat mengalahkan Macbook Pro dan jauh lebih nipis. Sexy gile lah Macbook Air baru ni. So pade yang planning nak beli Macbook Pro tu, pikir-pikir balik. Better amik Macbook Air baru ni terus. Terbaik!

Last Wednesday, I got my hands on one of the new MacBook Airs. I haven’t touched my MacBook Pro since. It’s six months old. RIP.

I know that sounds outrageous. Or like hyperbole. But it’s not. When I wrote up my initial thoughts, it was after only a few hours of usage. I hadn’t even used it outside the house yet. But now I have. I’ve used it almost everywhere I’ve been for just about a week now. There’s no question in my mind that this has replaced my MacBook Pro as my go-to machine.

But here’s the really crazy thing. It’s not just the size of the thing that I love so much (I have the 13-inch model) — which is amazing — it’s the speed. This thing boots up in less than 15 seconds, ready to go. My i7 iMac with 8 GB of RAM takes something like 2 minutes. My i7 MacBook Pro takes at least 30-45 seconds, and it has an SSD drive.

Applications seem to load quicker. Files transfer quicker. The thing shuts down in about 3 seconds. Macworld has the initial benchmarks. They don’t lie. It just screams.

And by speed, I also mean “power”. Remarkably, for the first time that I’ve used one, this MacBook Air doesn’t feel underpowered. At all. Again, for the past 6 months I’ve been using a combination of an i7 iMac and an i7 MacBook Pro. Judging from processor, clock speed, and amount of RAM, both should be significantly faster than this Air. For certain tasks, they undoubtedly are. But for pretty much everything I’ve done this past week — basically, my regular work and play habits — I really can’t say I notice a difference. This definitely surprised me.

Again, Macworld’s initial benchmark numbers seem to at least partially back up such a crazy claim. I have the baseline 13-inch MacBook Air with a 1.86 GHz Intel Core 2 Duo processor, 2 GB of RAM, and a 128 GB flash storage hard drive. Their tests have this thing performing better than the 13-inch MacBook Pro with a faster Core 2 Duo processor and double the RAM. And it’s not that far off from the i5 Pro model.

They largely credit the flash storage hard drive. And that’s undoubtedly a huge part of the performance. But another part is likely that previous MacBook Airs have run underclocked to deal with heat issues. That doesn’t appear to be happening with these models. So they can purr along at full speed. And it shows.

Earlier tonight, Daring Fireball’s John Gruber wrote a post wondering where this new Air fits into Apple’s MacBook lineup? It is a good question considering the base model is the same $999 price as the base MacBook model. He thinks it might fit in as a secondary computer. I agree — for now.

There is one thing holding back the Air: storage space. Thanks largely to Apple themselves, we live in a world where we have digital music, photos, movies, and TV shows that take up dozens, if not hundreds of gigabytes of storage. Because of this, a 128 GB hard drive isn’t enough for many people these days if they’re going to be using the Air as their primary machine. Increasingly, even 256 GB isn’t enough. Hell, I’m nearing 1 TB of media on my iMac.

But. We all know that Apple has aspirations to move all of this media to the cloud. If they can do that and cut the chains around these machines, they’re going to fly. Off the shelves. In a hurry.

Here’s how I see it: if storage didn’t matter, I think this 13-inch MacBook Air would almost immediately be Apple’s best-selling Mac. It’s that good.

I can’t speak to the 11-inch model, as I haven’t used it, but it’s getting rave reviews as well. The 13-inch model I’m talking about here is the base model which is $1,299. The 11-inch models start at $999.

It’s funny that I haven’t really even talked about the size of the machine yet — that’s the glittering lure that ropes people in. But the Air has always had that. What it didn’t have previously was a great price and killer performance. Now it does. Just in the past six days, five people that I’ve showed this thing to have already bought one. That’s the stuff iPhones and iPads are made of. It has the “wow” factor.

And regardless of if storage capabilities hold it back or not, I have no doubt that the Air does point to the future of the MacBook lineup. They’re soon all going to lose their optical drives, gain flash storage drives, and work for hours on end. In fact, the only machine I can think of that I might enjoy more than this one is one that lasts even longer. To get that, I’d accept a model that’s slightly larger (15-inches), slightly heavier (maybe 3.3 pounds), but had 10 hours of battery life. That’s the future MacBook Pro right there.

Speaking of battery life, again, this thing shines pretty nicely in that category as well. Apple says it will get 7-hours, and based on my usage, that’s close. I’m usually seeing between 5 and 6 hours depending on what I’m doing and screen brightness. A couple times I have gotten about 7 hours.

As for the supposed 30 days of standby time? It’s hard to imagine me not using this thing for 30 days at a time, but I will say that I’ve gone to bed with it at 50 percent power and woken up several hours later with it at 49 percent power. And yes, the thing wakes up from sleep instantaneously. The only thing you have to wait for is for your WiFi to connect.

As for the screen? Again, I thought it would be an issue switching from a 15-inch MacBook Pro to this, but it’s really not. This thing has the same 1440-by-900 resolution as the standard 15-inch MacBook Pro screen, so, there you go.

People also can’t seem to believe when I tell them it doesn’t run hot. But it doesn’t. The only times I’ve felt it getting a little bit warm is when I’ve run — surprise, surprise — multiple Flash movies. But the heat doesn’t come close to my MacBook Pro. That doesn’t come close to my old MacBook Pro which was an upside down stove at points.

It’s hard to know what else to say. This is the computer I’ve been waiting for. It makes me feel foolish for spending almost three grand on a brand new souped-up MacBook Pro six months ago. I just can’t think of a time I’ll ever want to or need to turn it on again.

Goodbye, MacBook Pro. Your candle burned out long before your hard drive ever did.

Teh Tarik Paling Style

Sebuah port jual teh tarik dekat Thailand. Damn that’s cool. Teh sedap ke tak belakang cerita. Skill dia tarik memang style! Kalo kat Malaysia ade camni sumpah aku pegi cari T.T

Shopping Complex Paling Besar dan Mewah di Dunia

he Dubai Mall, yang dikatakan Mall terbesar dan termewah di dunia.

The Dubai Mall

Pemandangan dari luar
The Dubai Mall

The Dubai Mall

Mempunyai akuarium terbesar di dalamnya.

The Dubai Mall

The Dubai Mall

The Dubai Mall

Di lantai pun boleh nampak ikan

The Dubai Mall

The Dubai Mall

Restoran

The Dubai Mall

The Dubai Mall

The Dubai Mall

Ada ice skating …

The Dubai Mall

The Dubai Mall

FFFuuuuuuuuu.. oh dunia akhir zaman… btw kalo dpt pegi jalan2 sekali kat situ best gak kan.. hhahahaha lol

iPhone 4 – Ori Camera vs Apple HDR vs Pro HDR

iPhone HDR photography

Ya, gambar-gambar diatas diambil menggunakan iPhone4 tapi tidak menggunakan fungsi Apple HDR.

Fotografi menggunakan HDR memang cool, dan idea Apple untuk meletakkan fungsi HDR di dalam iPhone nampak hebat di atas kertas, tapi realitinya, HDR yang Apple guna buat masa ini tidak dapat melawan kualiti HDR yang dapat dilakukan oleh developer di luar sana atau 3rd party apps. Saya sekarang tengah bermain-main dengan satu apps bernama Pro HDR yang berharga US Dollar 1.99 di iTunes. Anda boleh lihat perbezaan kualitinya melalui gambar-gambar di bawah ini, tiada tandingan!

iPhone HDR photography

Seperti yang anda dapat lihat, gambar Original iPhone kebanyakan bahagiannya lebih baik berbanding iPhone HDR. Tetapi kedua-dua gambar tidak dapat menandingi kualiti yang dihasilkan oleh Pro HDR App.

iPhone HDR photography

Lihat sendiri betapa bezanya Pro HDR App dengan Original dan iPhone HDR.

Tetapi sudah semestinya, dengan semua kehebatan Pro HDR App, terdapat juga beberapa kekurangannya. First, Pro HDR App mengambil sedikit masa (lebih kurang 10 saat) untuk capture sesebuah gambar sedangkan Original iPhone dan iPhone HDR mengambil gambar dengan kadar ‘instant’. Kedua, tangan anda tidak boleh bergoyang-bergerak dalam masa 10 saat tersebut, jika bergerak, gambar yang dihasilkan tidak akan menjadi sempurna. Ketiga, jika mengambil gambar menggunakan Pro HDR App di dalam kawasan yang berangin kuat, gambar boleh menjadi sedikit kabur dan blur.

iPhone HDR photography

Kesimpulannya, iPhone HDR dapat melakukan kerjanya dengan memuaskan tapi kalau nak kualiti terbaik, guna lah Pro HDR App. Pada yang anti-piracy, boleh beli Pro HDR App di iTunes dengan harga usdollar 1.99. Pada yang suka piracy macam saya, boleh jailbreak iPhone anda dan download Pro HDR App tersebut secara haram. Hahaha. Terpulang kepada anda.

Shibli Nuqman

Senyum Santai 3

http://pics.kuvaton.com/kuvei/opinions.jpg

http://pics.kuvaton.com/kuvei/omnomnomnom62.jpg

PWNED!

http://pics.kuvaton.com/kuvei/mac3.jpg

http://pics.kuvaton.com/kuvei/lots_of_love.jpg

LMFAO!

http://pics.kuvaton.com/kuvei/bike15.jpg

This guy is genius ;P

http://pics.kuvaton.com/bshit/facebook_pwnd.gif

Facebook Pwnd!

http://pics.kuvaton.com/kuvei/im_glad_i_dont_have_friends_like_this.jpg

I’m glad i don’t have friends like this, shiat. Hahahahaha lolllll

Related Posts with Thumbnails